lauantai 9. elokuuta 2014

Tove Janssonin syntymästä 100 vuotta!

Tove Jansson 9.8.2014 - 27.6.2001

            - - -

                  - Saanko luvan? Muumipeikko sanoi ja kumarsi
            Niiskuneidille.
                Mutta katsahtaessaan ylös hän näki loistavan rai-
            dan puiden latvojen yläpuolella.
            Se oli elokuun kuu.
            Se liukui esille suurempana kuin koskaan, orans-
            sinkeltaisena ja hieman ripsuisena laidastaan, aivan
            kuin säilötty aprikoosi. Sen valo lankesi salaperäi-
            senä yli Muumilaakson, joka tuli täyteen valoa ja varjoa.
            - - -
            Tove Jansson: Taikurin hattu s. 134. WSOY 1991. Seitsemäs painos. 
               Suomentanut Laila Järvinen. Alkuteos Trollkarlens hatt, 1956.

Tove Jansson, ylpeytemme, suomenruotsalainen kirjailija ja taiteilija. Hänen syntymästään tulee 9.8.2014 kuluneeksi 100 vuotta.

© Moomin Characters™


Tove Janssonin lastenkirjoja on lainattavissa kattavasti HelMet -kirjastoista. Monella muullakin kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Painoksia on niin monia, ettei tässä ole nyt suoria linkkejä, mutta kaikkia muumikirjoja löytyy ja ne voi varata HelMet-alueella:

Tove Janssonin tunnetuimmat ja rakastetuimmat tarinat, muumikirjat:
 • Muumipeikko ja pyrstötähti,1955 (Kometjakten,1946)
 • Taikurin hattu,1956 (Trollkarlens hatt, 1948)
 • Muumipapan urotyöt, 1963 (Muminpappas bravader, 1948)
 • Vaarallinen juhannus, 1957 (Farlig midsommar, 1954)
 • Taikatalvi, 1962 (Trollvinter, 1957)
 • Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, 1962 (Det osynliga barnet och andra berettelser, 1962)
 • Muumipappa ja meri, 1965 (Pappan och havet, 1965)
 • Muumilaakson marraskuu, 1970 (Sent i november, 1970)
 • Muumit ja suuri tuhotulva, suomeksi vasta 1991, alkuperäisteos Småtrollen och den stora översvämningen, 1945. Suomentanut Jaakko Anhava.Muut mainitut kirjat suomentanut Laila Järvinen.
Toven muumikuvakirjat:
 • Kuinkas sitten kävikään?, 1952 (Hur gick det sen?, 1952)
 • Kuka lohduttaisi Nyytiä?, 1960 (Vem ska trötta knyttet?
 • Vaarallinen matka, 1977 (Den farliga resan, 1977) 
Muumisarjakuvat:

Tove Janssonin tekemiä (ja sittemmin Toven veljensä Larsin kanssa tekemiä; ja Larsin tekemiä)) sarjakuvia on HelMet-kirjastossa useampana albumisarjana: mm. WSOY:n vuosina 1990 -1996 julkaisema 24-osainen Muumipeikko-albumisarja ja uusina kokoomaniteinä julkaistava Muumit: sarjakuvaklassikot (7.osa tullut juuri kirjastoihin). 


Momin -sarjakuva alkoi ilmestyä englantilaisessa iltapäivälehti Evening Newsissä syksyllä 1954. Pian sarjakuvaa luettiin jo Suomessakin sekä muualla Pohjoismaissa ja Euroopassa. Täten ei ole ihme, että miljoonat ihmiset oppivat tuntemaan Tove Janssonin nimenomaan muumien kautta. Vaikka kukaan ei ole täydellinen, Tove Jansson on täydellinen muumien vuoksi. Hän oli paitsi loistava, taiturimainen piirtäjä, myös hurmaava kirjoittaja - juuri muumien parissa molempia myös lapsille. (Jos Tove ei ollut täydellinen, niin se johtui korkeintaan siitä, että hän ei tajunnut olevansa täydellinen juuri piirtäjänä...ja muumitarinoissaan?)

Tove Janssonin luoma muumimaailma kiehtoo edelleen ihmisiä. Se on avoin tulkinnoille ja painotuksille myös uudistuotannossa. Alunperin sarjakuvat olivat enemmän aikuisille suunnattuja, joten niissä on satiirisia huomioita yhteiskunnasta ja yhteisöistä, muut muumitarinat aukeavat sekä lapsille että aikuisille. Kirjoissa ja sarjakuvissa on loputon määrä oivalluksia, huumoria, näkökulmia, unohtumattomia hahmoja, mielikuvitusta, pohdintaa, etsintää, hauskuutta, kaipausta, ikävää, kodikkuutta, hulluttelua, ystävyyttä, seikkailunhalua, uteliaisuutta, pelkoa, rohkeutta, tottumuksia, boheemiutta - kaikki on mahdollista ja kaikkea tapahtuu, mutta lopulta päästään turvallisesti kotiin. Toven kuvia voi katsella loputtomiin ja nauttia yksityiskohdista ja tunnelmista. Niin lapsi kuin aikuinenkin.


Voit varata sarjakuvan jo nyt:
Muumiperhe Rivieralla 
Syksyllä, lokakuussa, 10.10. saa ensi-iltansa uusi Tove Janssonin Muumiperhe Rivieralla -sarjakuvan pohjalta tehty elokuva Muumit Rivieralla. Sen ohjaa Xavier Picard ja tuottaa Hanna Hemilä.

Palataan sarjakuviin, samoin kuin kuvakirjoihin ja muumielokuviinkin myöhemmin. Myös joitakin Tove Janssonin muumikuvituksilla kuvitettuja lasten tietokirjoja ja uusien piirtäjien ja kertojien muumimaailmaa tulkitsevia lastenkirjoja tulee syksyn mittaan esille täällä.

Vielä ehtii käydä Tove-näyttelyssäkin!

Rakkaudesta Toveen ja Muumilaaksoon,
Adalmiina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti