sunnuntai 31. elokuuta 2014

Eläinriimejä limerikkeinä, Leon lemmikkiuutisia ja pikku Dumbo

HelMet-kirjastoissa on nyt lainattavissa Anneli Kannon hauska "aakkoskirja" Älytön äyriäinen ja muita eläinriimejä. Kirjasssa limerikit seuraavat toisiaan "aakkosjärjestyksessä" A:sta Ö:hön. 
(Limerikin riimit muotoa A-A-B-B-A ja ensimmäinen A esittelee runon sybjektin ja päättyy paikannimeen)
Kuvittaja Kaisa Rekinen.

Tähän kuvattuna kirjasta elokuun viimeisen päivän ja hiipuvan auringon kunniaksi kirjan keltaisin aukeama.

Kirjassa tekstin fontti on riittävän helposti luettavaa, kirjasinkoko samoin.
Sivujen valkoista taustaa vasten teksti ja kuvitus erottuvat hyvin. Kokonaisuudesta on saatu ilmava ja helppolukuinen.

Tällaisen kirjan kanssa on antoisaa lorutella pikkulapsille, jutella kirjaimista, eläimistä ja hauskoista lauseista, ja isompien lasten kanssa päästään nopeasti oman riimittelyn makuun. Jokainen voi alkaa keksiä omaan kaupunkiinsa, kaupunginosaansa, katuunsa, lähiöönsä jne. liittyviä limerikkejä.

 Kaisa Rekisen banaanikärpänen on ihan näköisensä.
  ***
Eläimillä on iso rooli toisessakin uutuuskirjassa, Tittamari Marttisen Lemmikkien junamatkassa,
jossa on sympaattinen ja valoisa Terese Bastin kuvitus, kuten aiemmissakin Leon lemmikkiuutisten osissa.
 Tällä kertaa Leo matkustaa junalla Sannin ja Vilman kanssa ja jokaisella on tietenkin oma lemmikkinsä mukanaan. Junassa tavataan muitakin lemmikin kanssa matkustavia.
 Leon lemmikkiuutiset -sarjan vahvuus on paitsi sen helposti omaksuttavassa ja arkisessa sisällössä, myös sen raikkaassa ja helppolukuisessa ulkoasussa. Siinä on isot, levolliset mutta kiinnostavat ja värikkäät kuvat, jotka kuvittavat ja tukevat luettua tarinaa.
 
 Kirjan lopussa aina oleva Leon lemmiuutiset -osuus on hieno keksintö Marttiselta. Lapsilukija saa kirjaa lukiessa konkreetisen mallin kahdenlaisesta kertomistavasta - ensin laajemmin tarinoivasta ja sitten selostavasta, kokoavasta, lyhennetystä ja valikoivasta raporttityylistä.
 Lisäksi uutisosuus toimii sisällön kertaajana ja jollekin selkotyyppisenä lyhennyksenä tarinasta, jonka voi lukea heti aluksi, jolloin tarina aukeaa helpommin ja siitä tunnistaa "uutiskohdat".

 Lopuksi uusi painos Disneyn Dumbosta. Kuvassa ei oikein erotu, mutta kannen kuva on kolmiulotteinen! No jopas!
 Dumbon tarina on ajaton. Tänään viimeksi on uutisoitu kiusaamisesta. Dumbon tarina on toisaalta kuin päiväunelmointia, mutta tarinaan sisältyy silti sanoma, jonka lapsi aavistaa mielikuvituksellisen tarinan takaa: jokaisella on piileviä kykyjä, sisäistä voimaa ja aina voi löytyä auttaja, apu, ratkaisu pulmiin.
Adalmiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti