sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Kätkijät

Poika ja Arietta. Poika on tullut rehevän puutarhan ympäröimään sukulaistaloon potemaan ja lepäämään. Yksinäinen ja ikävöivä näkee tarkasti. Ei se ollut leppäkerttu, jota kissa vaani.

Arietta on ensimmäisellä retkellään talon sisällä. Aiemmin hän on pujahtanut lattianalisesta pienoismaailmastaan joskus puutarhaan. Niin tänäänkin. Poika näki hänet jo silloin. Mutta he ovat eri piireistä.

Arietta on perheestä, jonka elämä on sujunut rauhaisasti piilossa isojen katseilta, mutta nyt kaikki muuttuu… Suloinen tunne, ystävyys, rakkaus… Myllerryksen keskeltä avautuu uusia mahdollisuuksia, uudet kasvot.

Kaunis, haikea kasvutarina. Kiihkeä, yhden kesän muutamiin merkittäviin päiviin tiivistyvä kahden erilaisen nuoren jaettu todellisuus. Mielikuvituksen rajattomuus. Luonto, puutarha, sade.

Hayao Miyazakin suunnittelema ja käsikirjoittama, Masahiro Yonebayashin ohjaama Kätkijät, 借りぐらしのアリエッティ perustuu englantilaisen Mary Nortonin teokseen The Borrowers. Elokuvassa on käytetty Nortonin henkilöhahmoja ja tarinaa Miyazakin tyyliin itsenäisesti. Nortonin The Borrowers ilmestyi vuonna 1952 ja hän voitti sillä Carnegie-mitalin. Suomeksi kirja ilmestyi vuonna 1959, suomentajana Ulla Lehtonen. Norton kirjoitti tarinaan myöhemmin vielä neljä jatko-osaa, mutta Ghibli -studio ei tee jatko-osia edes menestyneimmistä elokuvistaan. Kätkijät -elokuvan ensi-ilta oli Japanissa kesällä 2010 ja Suomessa syksyllä 2011. HelMet -kirjastosta lainattavissa DVD:nä ja BD:nä.

Kätkijät DVD, Helmet.fi
Kätkijät -BD -levy, HelMet.fi


Tekijöiden haastattelut DVD:ssä ja BD:ssä mukana. Erittäin kiinnostavat ja ajatuksia herättävät. Masahiro Yonebayashi on animaattori, joka on ollut mukana monen Ghibli –elokuvan teossa. On koskettavaa ja hämmentävää kuunnella häntä. Miyazaki ruotii ohjaajaksi päässeen tai joutuneen Yonebayashin työskentelyä, kommentteja ja ominaisuuksia tavalla, joka saa hetkittäin miettimään, laskeeko hän leikkiä. Ei, kyllä hän taitaa olla tosissaan. Aika hurjaa. Kaikki mitä hän sanoo, on tärkeää. Ainakin melkein kaikki.

Wikipedia: Kätkijät (Vuoden 2010 elokuva)

Kätkijöiden jälkeen Ghibli on julkaissut Goro Miyazakin ohjaaman elokuvan Kukkulan tyttö, sataman poika kesällä 2011; Suomessa ensi-ilta oli syksyllä 2012. Ensi kesänä Japanissa on Isao Takahatan ohjaaman Taketori monogatari -elokuvan ensi-ilta. Takahata on Tulikärpästen haudan ohjaaja.

Pari Kirjapuutarha-linkkiä aiempiin pikku vinkkeihin Ghibli -elokuvista :
Kirjapuutarha: Ghibli-animeja ja pari muutakin elokuvaa
Kirjapuutarha: Miyazaki, Hayao: Ponyo rantakalliolla


Adalmiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti