tiistai 27. lokakuuta 2009

Tiainen, Marja-Leena: Maiju ja Bao


Vihreä Varis sarjaan kuuluva "Maiju ja Bao" kirja on hauska kuvaus suomalaisen perheen lomanvietosta Vietnamissa. Maiju ystävystyy Baon kanssa ja kanssakäyminen sujuu hyvin englanniksi. Baolla on vaatimaton koti Maijun hotellin vieressä. Siellä asuu hänen iso kahdeksanhenkinen perheensä. Isä hankkii perheen elannon kalastajana.


Maijun pikkuveli Lassi ihastuu Baon koiranpentu Bobiin ja kantaa sille joka päivä herkkupaloja.


Maiju pahoittaa mielensä huomattuaan ettei voi kutsua Baoa jäätelölle hotellille. Paikalliset eivät saa tulla hotelliin, elleivät ole työssä siellä.


Kiinalainen  uudenvuodenjuhlan vietto saa ikävän käänteen, kun ilotulitusraketti  osuu Baon  perheen taloon ja polttaa hataran rakennuksen maan tasalle. Myös pieni koiranpentu menehtyy palossa ja Lassin suru on suunnaton.


Loma loppuu ja Maijun perhe palaa Suomeen. Maiju ja Bao lupaavat kirjoittaa usein toisilleen kulumisia.


Kotona  Maiju murehtii edelleen ystävänsä kohtaloa ja keksii hienon ajatuksen: hänpä järjestää keräyksen Baon perheelle, jotta he voisivat rakentaa uuden talon menetetyn tilalle. "Apua Baolle" keräys käynnistyy ja alkuvaikeuksien jälkeen se  onnistuukin niin hyvin, että Baon perheelle saadaan hankituksi uusi hieno koti.


Tämä kirja on aurinkoinen ja hilpeä perheen lomakuvaus, johon sisältyy myös surullisia ja pelottavia asioita. Maijun on helppo tutustua uuteen kaveriin, mutta eriarvoivuus saa hänen mielensä hämmentymään. Ponnistelu ystävän puolesta saa jopa espoolaisen toimittajan kiinnostumaan tytön touhuista.


Lassin koirainnostus saa perheen "koirakomitean" kokoontumaan ja pohdintojen tuloksena on , että perheeseen hankitaan  surusilmäinen löytökoira Bobi. Tämä kirja saa lukijansa taatusti hyvälle tuulelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti