maanantai 26. tammikuuta 2009

Collins, Suzanne: Nälkäpeli (trilogian ensimmäinen osa)


"Nälkäpelin säännöt ovat yksinkertaiset. Kaikkien kahdentoista vyöhykkeen täytyy luovuttaa peliin yksi tyttö ja yksi poika. Heitä sanotaan tribuuteiksi. Kaksikymmentäneljä tribuuttia suljetaan valtavalle areenalle, joka voi olla mitä tahansa paahtavasta aavikosta hyiseen erämaahan. Kilpailijat taistelevat keskenään kuolemaan asti, ja kisa kestää useita viikkoja. Viimeinen elossa oleva tribuutti on voittaja."


Katniss on kuudentoista ja tottunut huolehtimaan äidistään ja pikkusiskostaan. Elämä Panemissa ei ole helppoa, etenkään, jos asuu kahdennellatoista vyöhykkeellä. Joka vuosi pidetään elonkorjuu-juhla, jossa arvotaan vyöhykkeen tribuutit. Vaikka todennäköisyys on pieni, arpa osuu Katnissin pikkusiskoon Primroseen. Pelastaakseen siskonsa varmalta kuolemalta Katniss ilmoittautuu vapaaehtoiseksi tribuutiksi Primrosen sijaan.


Nälkäpeli on tosi-tv- ohjelma, joka järjestetään joka vuosi. Se näkyy suorana lähetyksenä koko Panemin valtakunnassa. Nälkäpeli on järjestetty 74. kertaa. 74 vuotta sitten kansa nousi kapinaan. Vyöhykkeet kukistettiin ja kolmastoista vyöhyke pyyhkäistiin maan tasalle. Nälkäpelin tarkoituksena on muistuttaa kansalaisille, miten käy, jos nousee vastarintaan Capitolia vastaan.


Katniss lähtee matkustamaan kohti Capitolia, seuranaan 12. vyöhykkeen toinen tribuutti, Peeta. Matkan aikana Peeta ja Katniss tutustuvat toisiinsa, vaikka on typerää kiintyä liikaa toisiin tribuutteihin, sillä Nälkäpelissä voi olla vain yksi voittaja...


Tieteis- ja jännitys-trilogian ensimmäinen osa kuvaa loppuun asti vietyä kilpailu- ja tositv-yhteiskuntaa.


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti