sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Onnelin ja Annelin nukkekotikirja

Maria Malmström: Onnelin ja Annelin nukkekotikirja. Tammi 2017.

Hurmaava nukkekotiaskartelukirja Onnelin ja Annelin nukkekotikirja on juuri saapunut kirjastoihin. Sitä on osattu odottaa ja varata etukäteen, ja näyttää siltä, että kirjaa on hankittava vähän lisääkin? 


Kirjan vetovoima syntyy paitsi äärimmäisen taitavasti ja kekseliäästi toteutetuista pikkuriikkisistä esineistä ja niiden teko-ohjeista (kuten nukkekotiaskartelukirjat yleensäkin, mutta tämä on taidetta), myös siitä, että Malmström on vakuuttavasti Onneli ja Anneli -maailmassa sisällä. Juuri hänen sisustamansa nukkekoti oli Onnelin ja Annelin talvi -elokuvassa mukana. Onnelin ja Annelin maailma on valmiiksi rakastettu Kurenniemen kirjojen pohjalta, mutta se tullut elokuvan myötä uusillekin yleisöille tutuksi. Nukkekoti on syntynyt elokuvaa varten, sen vaatimusten ja tilauksen mukaisesti. Tarinan kannalta siksi, että Vaaksanheimolaisten perhe voisi asua siellä väliaikaisesti, kuten kirjassakin tapahtui.

Kirjan kansi on vaatimattoman aneeminen, mutta sisällä odottaa monta hymyillyttävää yllätystä.
Kirjapuutarhassa esitetyt kuvatkin ovat nopeasti räpsittyjä, kehnohkoja otoksia kirjan annista, joten kannattaa ehdottomasti selata kirjaa, ihastella ja ehkä inspiroitua tekemään juttuja itse, jotakin edes. Tästä saa mainion paketin kirjan ja elokuvan kanssa mihin tahansa teemaviikkoon tai taidekasvatuskoulutukseen.

Osa nukkekodin kalusteista ja esineistä on oikeasti todella vaikeita tehdä, ne vaativat sorminäppäryyden lisäksi kokemusta ja lahjakkuutta, mutta kirjaan otetuissa askartelumalleissa on lähinnä sellaisia, jotka lapsi ja vasta-alkajakin voisi osata. Malleista voi halutessaan kehitellä hieman helpotettuja ja isompikokoisiakin vastineita? Rakentelu ei todellakaan onnistu kaikilta, mutta voi kokeilla. Kunnioitus hienosti toteutettuja pienoismalleja kohtaan kasvaa, kun yrittää itse luoda niitä.Kaikille nukkekoteihin ja nukkekotiaskarteluihin hurahtaneille Onnelin ja Annelin nukkekotikirja on hauska uutuus, ja on luultavaa, että kirjan myötä nukkekoti- ja miniatyyriharrastus saa uusia jatkajia. Lähimuistissa on keppihevosharrastuksen nousu; itse tehtyjen keppihevosten innostusta on ammennettu mm. mainioista keppihevoskirjoista. 

Onnelin ja Annelin talo -kirja Marjatta Kurenniemi; kuvitus Maija Karma
Onnelin ja Annelin talvi -kirja
jne. jne. helmet.fi

Maria Malmströmin nukkekotiaiheinen blogi löytyy täältä.

Kevättä kohti,
Adalmiina

1 kommentti: