perjantai 6. toukokuuta 2016

Kaveritaitoja lapsille

 
Mervi JuusolaYstävyyden pelisäännöt. Kuvitus Jonna Koski. Voimakirja Oy, 2014. 

Metsäkylän tarinoiden kautta tutustutaan monenlaisiin lapsiin, heidän tunteisiinsa ja toimintaansa eri tilanteissa, sekä hankaluuksiin, joita syntyy, kun hyvin erilaiset ja erilaisista lähtökohdista tulevat lapset kohtaavat.

Kirja on ohut, nelisenkymmentä sivuinen, pehmeäkantinen vihkonen, mutta täyttä asiaa. Ystävyyden pelisäännöt on sekä Metsäkulman lapsista kertova satu, että tietokirja lasten sosiaalisista suhteista. Tarina kaveruudesta ja keinoista, joilla lapset saadaan tunnistamaan omia tunteitaan ja selviämään paremmin toistensa kanssa.

Tarinoissa on välissä pysähdyspaikkoja, joissa esitetään kysymyksiä tarinaa kuuntelevalle lapselle. Tarinan henkilöiden edesottamuksia, tunteita ja motiiveja pohditaan. Kysytään myös lapsen omista tunteista ja kokemuksista. 

Suositeltava apuväline kaikille lasten ja lapsiryhmien kanssa työskenteleville. Suotavaa jokaisen vanhemmankin lukea. Vaikka oma lapsi ei olisikaan ongelmissa, liikaa tietoa ja myötätuntoa ei voi tällaisten kertomusten kautta saada. Annostus on sopiva kenelle tahansa.

Yhdellä aukeamalla on kuva, jossa liitutaululle on kirjoitettu vierekkäin hyvän ystävän ja epäreilun ystävän ominaisuuksia. Ei ole olemassa vain kaveruutta ja kiusaamista, vaan myös vaikeammin tunnistettavaa epäreiluutta.


Vaikka kuvakirjoissa, saduissa ja lasten romaaneissa käsitellään näitä samoja asioita, nykyään tarvitaan myös tällaisia oppaan muotoon tehtyjä kirjoja. Ei pelkästään kertomaan erilaisista lapsista ja tunteista, vaan myös opettamaan konkreettisesti, miten asioita voi hoitaa omaksi ja muiden parhaaksi.Adalmiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti