torstai 16. toukokuuta 2013

Cathy Cassidy: Vaahtokarkkitaivas


Cassidy, Cathy: Vaahtokarkkitaivas (Suklaamuruset-sarjan 2. osa). Engl. alkuteos The Marshmallow Skye. Suom. Ulla Selkälä. WSOY 2013.


Kun Tanberryn tyttöjen äiti ja isä olivat vielä rakastunut pari, he viettivät ihanaa kesää Skye-saarella Skotlannissa. Yhdeksän kuukauden kuluttua syntyivät kaksostytöt. He saivat nimekseen Summer ja Skye. Summer on supertyttö, seurallinen, suosittu, lahjakas. Skye on jäänyt aina siskonsa varjoon, ainakin Skyestä alkaa tuntua siltä. 

Vaahtokarkkitaivaassa Skye on päähenkilö. Herkkyytensä ja empaattisuutensa vuoksi Skye on mukautunut myötäilijän ja myötäeläjän rooliin, mutta miten käy, kun nuo piirteet saavat hänet uppoamaan jopa menneisyyden ihmisten kohtaloihin?

Cassidy saa kepeään Suklaamuruset-sarjaansa tällä kertaa eloisuutta ja jännitystä Tanberryn suvun kauan sitten eläneestä Clarasta, jonka tunteista ja elämästä Skye ammentaa unien välityksellä aineksia omaan kasvuunsa ja omiin unelmiinsa. Kursiivilla erottuvat unen tapahtumat maustavat muuten hyvinkin makean tarinan sopivan hapokkaaksi.

Honey on edelleen poissa tolaltaan, Cherry saa huoneen ullakolle ja Alfie Anderson tuo tapahtumiin humoristisia käänteitä. Alfie toimii mainiona vastavoimana unen tunnelmille. Edellisessä Suklaamuruset-kirjassa, 
Kirsikkasydän, keskeinen poika oli Shay Flecher. Hän on edelleen kuvioissa, mutta taustalla. Jos et ole vielä lukenut Kirsikkasydäntä, jätetään kertomatta, miksi Shay on niin mahdottoman merkittävä poika isosisko Honeyn ja perheen uuden siskon, Cherryn kannalta...

Cherry Costello saapui Kirsikkasydämessä isänsä Paddyn kanssa Glasgowista Somersetiin isän uuden rakkauden, Charlotte Tanberryn kotiin. Uusperheessä on Cherryn lisäksi neljä Charlotten tytärtä, Honey, Summer, Skye ja Coco. Cherryn äiti Kiko on ollut japanilainen. Skye on myötätuntoisena Cherryn tukena, Honey ei ...


Summer on kolmannen osan päähenkilö ja baletti on hänen rakkautensa ...onko mitään tärkeämpää kuin baletti? Summer's Dream ja Summer's Dream.


Vaahtokarkkitaivas olisi kaikkein makoisin lukea sattuneista syistä joululomalla, mutta viihdyttävyytensä vuoksi sitä voi suositella välipalaksi milloin tahansa ja viimeistään kesälomalukemistoksi. Päähenkilö täyttää kirjassa 13 vuotta mutta kirja sopii jo muutamaa vuotta nuoremmillekin ts. se sopii monen ikäisille, ei vähiten siksi, että kirjassa on monen ikäisiä henkilöitä, Clarakin oli jo 17-vuotias ja kihloissa, mutta myös siksi, että Cassidyn maailma on aika turvallinen karkkimaa.

Uniteemansa, kahden tytön jne. vuoksi Vaahtokarkkitaivas tuo mieleen Margaret Mahyn Vaarallisia unia; Vintage- ja aikamatkailu-teemansa vuoksi Bianca Turenskyn Muotimatkaaja Titanicin kannella ja kaksosteemansa vuoksi Jacqueline Wilsonin Kuin kaksi marjaa. Jos et ole vielä lukenut noita kolmea kirjaa, lue ihmeessä! 
 

 


Auts, Blogger temppuilee! Nyt säätö riittää tällä erää. Kuvat ja tekstit liikkuvat ja vaihtavat paikkaa miten sattuu... Jos jotain katoaa, palaan asiaan myöhemmin.

Terveisin Adalmiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti