tiistai 11. lokakuuta 2011

Condie, Ally: TarkoitettuAlly Condie: Tarkoitettu
Tammi, 2011; suom. Kaisa Kattelus. Alkuteos Matched ilmestyi Yhdysvalloissa 2010.

Trilogian ensimmäinen osa. Toinen osa, Crossed, ilmestyy 1.11.2011 ja kolmas 1.11.2012. Suomenkieliset varmaankin aika nopeasti myös.

Tulevaisuuteen sijoittuva, nuorten scifi, dystopia.

Päähenkilö on 17-vuotias tyttö, Cassia Maria Reyes, jolla on äiti, isä ja 10-vuotias veli, Bram. Lisäksi Cassialla on tarinan alussa isoisä. Mutta ei ole kauaa, sillä tulevaisuuden Yhteiskunnassa, ajassa, jossa Cassia ja hänen perheensä elää, yli 80-vuotiaita ei haluta.

Cassialla on myös hyvä ystävä, lapsuudesta asti tuttu  poika, Xander Thomas Carrow. Täydelliseen kontrolliin pyrkivässä, totalitaristisesti hallitussa ja yksilön vapautta tunnustamattomassa yhteiskunnassa nuorella on oikeus jäädä naimattomaksi, mutta mikäli hän haluaa parisuhteeseen ja avioliittoon, parinvalinta tapahtuu tietokoneohjelman avulla. Melkein aina kumppaniksi osoittautuu joku tuntematon jostakin kaukaa, toisesta kaupungista jne. mutta Cassian pariksi ilmoitetaan Xander. Tosin - ja se muuttaa tapahtumien suunnan - tutkiessaan kotona mikrokortilta parinsa tietoja, Cassia kokee uuden yllätyksen: Xanderin kasvojen tilalla onkin toisen pojan kasvot. Nekin hän tuntee. Ne ovat Ky Markhamin kasvot.

Tiettävästi Ally Condie, samoin kuin Twilightin kirjoittaja Stephanie Meyer, ovat mormoonitaustaisia. On kiinnostavaa, että heidän rakkauuteen paneutuvat tarinansa, niin erilaisia kuin ne monissa kohdin ovatkin, onnistuvat koukuttamaan kalseahkot luterilaiset ja uskonnottomatkin. Vai onko se niin ihmeellistä? Pidätetty intohimo, niin vampyyripidättyvyys (Meyer) kuin kielletty, salattu rakkauskin (Condie),  kiehtoo nykyisessä rajattomuutta oireilevassa ajassamme? On surullista jos se tarkoittaa askelia taaksepäin tulkintoihin tyttöjen ja naisten vapaudesta ja yhteiskuntakelpoisuudesta.

Jos taas siirtää näkökulman pois seksuaalisuudesta ts. manipuloidusta seksuaalisuudesta ja miettii, mikä muu kenties koukuttaa, havaitsee, että ainakin päähenkilöiden vilpitön pyrkimys toimia oikein. Ei oikein ympäristön vaatimassa tai odottamassa mielessä vaan oikein itseä, omaa sisintä tai sitä kohtaan, johon uskoo. Se ei ole uskonnollista pohdintaa, mutta se on kylläkin eettistä kamppailua. Sisäistä oikean tien, oikean kumppanin, oikean elämäntavan, oman itsen, oman äänen tavoittelua. Sellaisena se on ketä tahansa nuorta puhuttelevaa. Mutta kenties juuri tämän ajan nuorta, jolla ei välttämättä ole omakohtaista kokemusta todella piinaavista ristiriita- ja valintatilanteista, tai, todennäköisemmin, ei ole kykyä tunnistaa ja nimetä niitä. Kirjailijat antavat nimeämättömille tunteille muodon, hahmon ja nimet.

Tarkoitettu kannattaa lukea. Ensimmäisen osan lakoninen, runollisen niukka ja toteava tyyli sopii ilmaisemaan pakahduttavan ja klaustrofonisen maailman tuntoja. Vaikka tarinan maailma on tulevaisuudessa, tarina heijastelee nykyisiä ja menneitäkin aikoja ja yhteiskuntia. Kavahduttavaa on henkinen ahtaus, kiehtovaa selviytymistrilleri ja - rakkaus. Cassia rakastaa molempia poikia - samantapainen tilanne kuin Bellalla ja Kattniksella siis!

Penguin Teen on antanut tälle lokakuulle nimeksi "Re-Read Matched Month".

Katso linkki:
http://www.allysoncondie.com/

Adalmiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti